Rok a půl přesčasů v hospodě kdy mi tam hačají už jen dva ožralci, já se kousám nudou, a než abych koukal do mobilu, tak jsem začal za dlouhých zimních večerů plést. Pár hodin týdně, ale stejně to nastřádalo řekněme 200 hodin, ikdyž jsem to nedělal všechno sám, ani zaboha. Podporoval jsem šikovné indické děti a koupil pás hotového pletiva a několik kilo kroužků. Že to jen rozstříhám, dopletu boky a sešiju. Easy, ne?
Tyvole na kole. Až na čtvrtý pokus jsem udělal nýtovací kleště které nýtovaly. S tím, že 3x jsem udělal vlastní, napočtvrté si koupil komerčně dostupné, ty taky nefungovaly. Překoval jsem je a ty už jakžtakž fungují.

Potom než si člověk zvykne na to "vlákno", kterým směrem jdou kroužky. Potom zjistíš, že návod který jsi našel psal nějaký tatar, a ta ďura na hlavu co jsi včil vycvakal ti dělá díru od lopatek po vrchní třetinu plic. Pak se pleteš pleteš pleteš, a zjistíš, že to je opět špatně, a klíny nevíš ani jak přichytit k tomu inak obdélnému pletivu. A zjistíš, že tyhle věci maj docela klatě složitý systém "stehování" aby to nějak dávalo smysl. Nakonec po pár měsících zjistš, že ty klíny vlastně asi nepotřebuješ, a kdybys je chtěl, tak je lepší to dělat systematickým rozbíjením vzoru 1 kroužek ve 4, tím, že na jeden takticky dáš 5 kroužků tímhle směrem, tak se ti to začne rozšiřovat, o pár řad dál dáš zase takhle...ale šlaka, postupuješ tak že přidáváš vždy jeden? Nebo řada 1, 3, 5? A kam je dáváš? A jak často? A jaké to dělá úhly? Proč to dořiti není nikde napsané? AAAAA

Nakonec zjistíš, že jsi ty klíny pár měsíců přesčasů pletl a nýtoval tak, že jeden ti jde srst doleva, a na druhém doprava. A obrátit to nejde. Je to jako bys měl trojuhelník do V a ty chtěl /\, a ono to prostě nejde jen otočit, ty ho musíš rozebrat a poskládat znovu. Jebať. Tak potom zjistíš, že ti tímhle stylem sice sedí zadní díl k přednímu, ale ten prostřední s ďurou na hlavu, který není symetrický už ne... a vubec tak dál.
Reálně mi prackami ať už na tyhle chyby, opravování špatných kroužků na tom koupeném pletivu (ty kurvy indické si docela často pomohli tím, že misto železného sáhly po hliníkovém třeba

) , vyhazováním kroužků s dírkou moc u kraje, nebo obecně skrz mou blbost, prošlo asi 10000 kroužků. Stejně mi to kupované pletivo sakra urychlilo práci, ale dnes bych tuhle kvalitu už nekoupil.
A pak se člověk diví, že v raném středověku stála kroužková hemda dědinu a půl. A to jsem netahal a nemotal ten drát. Jediný důvod proč v pozdním středověku měl kroužky aj každý druhý pacholek s lukem je milsurp. Kroužky vydrží staletí. A šlechta vždy chce to nejlepší, a ti na to prachy maj. Tak starou daj svým družiníkům, ti svoji starou svým pohůnkům, ti tu předchozí prodají za utratu v hospodě...
Zkrátka a dobře, byla na tom spousta práce a utrpení, tak to aspoň občas musím vytáhnout, ať to má užitku nějakého.