Justy píše:
Tak to bylo i ve F1 a F2, jen jsi u odpovědí neviděl čísla (možná to tak bylo lepší).
to já myslím, že to nebylo úplně takto, ale že tam prostě hrálo roli víc věcí. Už samotná inteligence ovlivňovala schopnost mluvit, tedy s IQ tykve si koktal pouze písmenka, s velkou inteligencí se ti mohly zobrazovat i věty, které by tě jinak nenapadly. To, že se ti ty věty zobrazily ještě ale neznamenalo 100% úspěch v jejich použití, záleželo i třeba na jiných věcech, jako řeč, nebo třeba charisma, nebo vnímání, a to dohromady. tedy alespoň na mě to působilo tak nějak komplexněji. Díky vnímání jsem si všiml, že je postava nějaká nesvá a roztržitá, díky charismě jsem na ní zapůsobil díky inteligenci věděl, co mám říkat a díky dovednosti řečnictví mě napadalo více vět, které říct a jak jí ovlivnit. do toho mohla hrát roli třeba i karma a celkové image hrdiny a navíc i to, jak se zrovna postava vyspala a jak se vyspal hrdina :). Prostě i když se možnost objevila v dialogu, neznamenalo to, že v ní uspěji, když jí použiji, já nevěděl, co musím umět, mít, abych uspěl. Zde to vím. Působí to mnohdy legračně, když přede mnou stojí chlapík, který mi chce ustřelit hlavu a úspěch jeho přesvědčení v tom, jestli mi jí ustřelí nebo neustřelí závisí na 1 bod v řečnictví. Pokud tam chtěli dát to, že se hráči zobrazuje nápověda, kterou volbu zvolit a kterou ne, mohli tam dát perk empatie, podobně jako ve dvojce.
A v podstatě totéž platí i u věcí jako páčení zámků, nebo u počítačů. Pokud mám vědu na 74, vůbec nedostanu šanci dělat něco s PC, pokud mám 74, pak jej hakcnu prakticky vždycky, jelikož i když se Pc může zablokovat, save/load to jistí :). Ale proč by nemohla postava s vědou 50 zkusit hakcnout PC z požadavkem 75 prostě pouze s tím, že by měla šance naprosto minimální, ale zkusit by to prostě mohla, atd.
Tady ty předměty s magickými vlastnostmi to pak prostě už jen podtrhují. Když budu mít vědu 70 a budu potřebovat hacknout PC, vezmu si onu hadru, která mi vědu zvedne. Díky tomu stačí tu hadru sebou nosit a není vůbec nutné zvedat vědu na 100. Prostě stačí si jí jen obléknout. To, že mám inteligenci 4 a vůbec nevím, co to PC je a i přesto jej hacknu jak nic, už je zase další prvek :).