Kaštanový prášekTak čas prezentovat svůj experiment :)
rozhodl jsem se udělat pokus s kaštany, ty mají obsahovat něco kolem 8% saponinů a ty jsem se rozhodl nějak extrahovat, do formy mýdlového prášku. Použil jsem klasický Jírovec maďal, v buškraftovych článcích se dozvíte že je nejedlý pravě pro obsah saponinu a pokud jeho plody chcete jíst tak je důležité je dobře proprat, idealně ve 3 vodách a pak vařit aspoň hodinu aby jste dostali nějakou karbohydrátovou mňamku do žaludku co vás zasytí
Není kaštan jako kaštan tyhle nebrat !!
https://www.youtube.com/watch?v=XruR9Q2Pq-wprotože bylo po dešti nechtěl jsem z nich mít při rozmlacení kaši která by mi zůstala všude možně jinde než kde bych potřeboval,

po rozdrcení kaštanu jsem drť promíchal s horkou vodou a ihned se ukázala pěna, rozpěnili se i malý kousek co mi ukápl bokem, drť jsem dál nezpracovával, i tak ty kaštany nevoněli a nechtěl jsem tím zasmradit barák

kaštanovou vodu jsem slil do skleniček a nechal jsem to sedimentovat, v tomhle okamžiku jsem si uvědomil že saponiny budou asi lehči než voda a budu na povrchu kladiny a tak jsem to nechal volně odpařovat, s tím že pak seberu pěnu nebo nějak to odeberu

bohužel kromě saponinu jsou kaštany bohaté na škroby a i nějaké cukry takže se mi z mé sedimentační aparatury stala i živná kultura pro nějakou plíseň

:(

no rozhodl jsem se že tu vodu sliju a pokusim se zpracovat nějak ty sedimenty na dně, a že tam přece jen nějaky saponin mohl klesnout. To co bylo na dně mělo zvlašní strukturu a zápach. Kdybych byl otcem a našel tuto skleničku s podivným obsahem v pokoji mého syna, řekl bych jsem si že je to pěkný čuňák a zvažoval bych zda mu zlomit obě ruce a přestřihnout kábel od internetu aby zanechal takových prasárniček a domluvil mu že jestli to ještě jednou u něho najdu bude odeslán do Omützké dieceze, tam mají jistě zkušenosti s takovými případy ...

v této fázi jsem se rozmýšlel jestli bych to něčím nezahustil a neudělal z toho mejdlíčko, olej ani jiný tuk jsem tam nechtěl dávat protože by saponiny splnili svou funkci a nějak se vyreagovali... tak jsem si řekl že to usuším na prašek ... dal jsem to na radiator a odjel jsem do Opavy ... druhý den zjistím že se dá udělat mýdlo z olivového oleje a popela !!! inu zanadával jsem si

výsledný sediment se dal pěkně rozdrobit na prášek podobný suchému šamponu nebo solvině ...
výsledný efekt - popravdě řečeno čekal jsem že toho bude víc

, test na starém špinavem hadru nebyl moc prukazny v tom jestli umývá víc voda a nebo voda s kaštanovým práškem ... subjektivně ale teď citím "čistější a hladší" ruku se kterou jsem umýval v prašku oproti druhé ...
Pokud jde o použití kaštanu jdou použít i kaštany sušené, ktere v sobě přirodně uchovají saponin, v praxi jich potřebujete jenom pár na to aby jste si vyprali ... po tomhle videu
https://www.youtube.com/watch?v=__wjmSM4XBc se cítím potupen a poražen

ale mám kaštanový prášek do kterého když přidám trochu vody vznikne směs pro různé kanadské žertíky do které by jste si nechtěli sednout ... i v postapo světě kde se můžete unudit k smrti instatní sranda může přijít vhod

všechny fotky zde:
http://drjones.rajce.idnes.cz/Kastanove_mejdlicko#